30 Temmuz 2017 Pazar

C# String Metodları 1

C# String Metodları 1

1-) ToString() Metodu

Bir metin alanına sayısal bir değer atanmak isteniyorsa ve ya bu metin alanında sayısal bir değer gösterilecekse ToString() metodunu kullanmalıyız aksi taktirde programımız hata verecektir. Örnek kullanımı şu şekildedir:
Kodlarda görüldüğü gibi çeşitli atamalar yaparken değişik türdeki değişkenleri kullanabilmemiz için çeşitli dönüşümler yaptık.

2-) Ucase() ve Lcase() Metodları

Ucase() metodu bir kelimenin harflerini büyük harfe dönüştürür. Lcase() metodu ise bir kelimenin büyük harflerini küçük harfe dönüştürür. Kısaca TextBox’a girilen bir kelimeyi büyük ve küçük harfe dönüştüren program yapalım.
Not: Bu metodları kullanabilmemiz için Microsoft.VisualBasic sınıfını programa referans olarak eklemeliyiz.

3-)Copy() Metodu

Bir string değişkenin içeriğini başka bir string değişkene kopyalamaya yarar. Örnek olarak kullanımı şu şekildedir:

 4-) Concat() Metodu

Concat() metodu iki ayrı string değişkeni birleştirmeye yarar. Örnek kullanımı şu şekildedir:

5-) Empty() Metodu

Empty() metodu değişkenin değerini silmek için kullanılır. Şimdi yukarıda ki örnekte b değişkeninde String.Emty() metodu kullanalım ve concat ile iki değişkeni birleştirmeye çalışalım bu sefer ekranda sadece Bilgisayar yazdığını göreceksiniz. Örnek kod:

 6-) Split() Metodu

Split() metodu cümle içinde parametre olarak gönderilen char değeri arar ve cümleyi gönderilen değere göre kelimelere böler. Çok kullanışlı bir özelliktir sık kullandığım özelliklerdendi. Şimdi basit bir form uygulamasıyla kullanımına bakalım. Örneğimiz şu şekilde olsun TextBox’a girdiğim cümleyi enter’a basınca boşluklara bakarak kaç kelimeden oluştuğunu ekrana yazdıralım. Örnek kodları şu şekildedir:

 7-) Join() Metodu

Join() metodu bir dizi halindeki string ifadeleri aralarına belirlediğimiz bir char ifade koyarak dizideki ifadeleri yan yana yazdırmaya yarar. Kullanımı şu şekildedir:
2. kısımda kalan metodları inceleyeceğiz. Bu kodları kendi ihtiyacınıza göre kullanıp bir çok işlemi kolayca yapabilirsiniz. Kolay gelsin.