23 Ağustos 2014 Cumartesi

C# Entity Framework İşlemleri (Ekle,listele, sil, güncelle)


C# ile Entity Framework kullanarak ekleme, listeleme, silme ve güncelleme işlemleri nasıl yapılır onları anlatacağım.  Tüm bu işlemleri gerçekleştirmek için bir tane örnek program hazırladım onun üzerinden anlatarak ilerleyeceğiz. Entity framework ile code first modellemenin nasıl yapılacağını bu yazımda anlatmıştım. İlgili yazıyı okuyarak code first teriminin nasıl kullanıldığını ve ne işe yaradığını anlayabilirsiniz. Şimdi gerekli işlemleri anlatmaya başlayalım:

C# Entity Framework İşlemleri (Ekle,listele, sil, güncelle)

1-) Veritabanı Sınıflarının Oluşturulması

Entity Framework code first modelleme yazımda anlattığım gibi EntityFramework.dll sınıfını projeye dahil ettiğinizi umarak anlatımıma başlıyorum. Biz programımızda basit bir kullanıcı ekleme sistemi yapacağız kullanıcılar id, kullanıcı adı ve e-mail alanlarına sahip olacak bunu dikkate alarak ilgili sınıfımızı oluşturacağız. Şimdi projemize bir adet sınıf ekleyelim ve adı“Kullanici.cs” olsun.
Kullanıcı.cs sınıfının kodları şu şekildedir:
Görüldüğü gibi veritabanı tablosunda olmasını istediğim alanları bu class içinde tanımladım. Şimdi ekleme, listeleme, silme ve güncelleme işlemleri için DbContext sınıfından miras alacağımız ve gerekli işlemleri bu class üzerinden yürüteceğimiz bir class daha oluşturuyoruz. Ben adını “DenemeDb.cs”  koydum.
DenemeDb.cs sınıfının kodları:
Projemizde bu değişiklikleri yapıp derlediğimiz zaman otomatik olarak veritabanımız ve Kullanici tablomuz tanımladığımız alanlara göre oluşacaktır.

2-) C# Entity Framework İle Kayıt Ekleme İşlemi

Şimdi tablomuza ilk kayıt ekleme için gerekli işlemlere bakalım. Öncelikle oluşturduğumuz sınıflardan birer nesne yaratıyoruz.
Projemizin genel görümü şu şekildedir:



Csharp Entity Framework Programı Ekran Görüntüsü
2 adet TextBox, kayıtları listeleme için bir adet ListBox ve işlemleri gerçekleştirmesi için butonlar.
Ekle buttonu kodları şu şekildedir:
Görüldüğü gibi “uye.Ad” ve “uye.Email” alanlarına textBox’ tan gelen verileri aktardık. Daha sonra db sınıfında oluşturduğumuz haritalama yöntemi ile kullanıcıyı ekleyip kaydettik. Şimdi listeleme işlemini yapalım ve eklediğimiz kayıtları ListBox’ta gösterelim.

3-) C# Entity Framework ile Kayıt Listeleme İşlemi

Listeleme işlemi için IEnumerable kullanacağız bu işlemde son derece basit olarak gerçekleşmektedir.
Listeleme kodları da şu şekildedir:
ListBox’a verileri aralarında “-” işareti koyarak yazdırdım daha sonra silme ve güncelleme işlemlerinde split() metodunu kullanarak seçilinin sadece id numarasına göre işlem yaptıracağız. Split bir string metodudur. String metotları ile ilgili ayrıntılı bilgi için şu yazılarımı okuyabilirsiniz. String Metodları 1String Metodları 2.

4-) C# Entity Framework ile Kayıt Silme İşlemi

Entity framework ile kayıt silme işlemi şu şekilde gerçekleşmektedir:
Kısaca yapılan işlem; ListBox’ta seçili kayıt “-” işaretine bölünerek bir diziye aktarılır ve o dizinin ilk elemanı id olduğu için silinecek değişkenine aktarılır değer ve daha sonra  db.Kullanicilar.Remove(db.Kullanicilar.Find(silincek)); db.SaveChanges(); işlemleriyle veritabanından seçili kayıt silinir.

5-) C# Entity Framework ile Kayıt Güncelleme İşlemi

Bu işlemi fonksiyon şeklinde yaptım normalde yapabilirsiniz.
Güncelleme fonsiyonu şu şekildedir:
Bu fonsiyona buttona tıklayınca id, ad, ve Email bilgilerini göndererek güncelleme işlemini gerçekleştireceğiz.
Güncelle Buttonu kodları şu şekildedir:
Görüldüğü gibi seçili kayıdı silme işleminde olduğu gibi yine parçalara ayırdık ve daha sonra TextBoxlardan gelen verileri ve id değerini fonksiyona göndererek güncelleme işlemini gerçekleştirdik sizde adım adım işlemleri uygulayarak sonuca ulaşabilirsiniz. Kolay gelsin.